零零教育信息网 首页 > 考试 > 英语 > 初中英语 > 人物传记类阅读 > 正文 返回 打印

THIS is a story about a boy called Sparky. For Sparky, school was all but impossible. He failed every subject in the eighth grade. He got a zero in physics. -九年级英语

[db:作者]  2019-11-12 00:00:00  零零社区

题文



THIS is a story about a boy called Sparky. For Sparky, school was all but impossible. He failed every subject in the eighth grade. He got a zero in physics. It made him the worst physics student in the school’s history. He didn’t do much better in sports. He made the school golf team, but lost the only important match of the season.
He didn’t have friends, either. Other kids didn’t care about him. If a classmate said “hello” to Sparky outside of school, he would feel very surprised. There’s no way to tell how he might have done at dating(约会). Sparky never once asked a girl to go out in high school. He was too afraid of being turned down.  
He was a loser(失败者), and he and his classmates knew it. But, somehow, he decided to keep trying. The only thing important in his life was drawing. He was proud of his ability even though no one else appreciated it. He submitted(递交) some cartoons for his high school yearbook, but they were rejected.
After completing high school he wrote a letter to the Walt Disney Studios. He was told to submit some samples. He spent a great deal of time on the drawings. They were rejected. Another loss for the loser.  
So Sparky decided to write his own auto biography(自传) in cartoons. He created his childhood self – a little-boy loser: Charlie. He never succeeded in kicking a football and never got a date with the little red-haired girl. Sparky, the boy who had such a lack of success in school and whose work was rejected again and again, was Charles Schulz. He created the Peanuts comic strip and the world-famous cartoon characters Charlie Brown and Snoopy. 
小题1:From the first paragraph we can see that Sparky was        in high school.
A.a loserB.a talented boyC.a good playerD.a bad boy
小题2:Sparky never asked a girl for dating because he was afraid of       .
A.making mistakesB.making friends
C.being refusedD.talking to girls
小题3:What does the underlined word “He” in the last paragraph refer to?
A.His cartoon character CharlieB.Snoopy
C.Charles SchulzD.Walt Disney
小题4:His only success mentioned in this passage is           .
A.his autobiography in cartoons.B.his artwork submitted to the Yearbook
C.his cartoons submitted to Walt Disney StudiosD.his golf match in high school

题型:阅读理解  难度:中档

答案


小题1:A
小题2:C
小题3:A
小题4:A


试题分析:这篇短文主要介绍了查理布朗和史努比这两个卡通人物的创作者,司八吉的成长历史.
小题1:根据短文第一段描述,可知司八吉在学校内,无论是在学业上还是体育上都是个失败者.故选A.
小题2:根据第二段Sparky never once asked a girl to go out in high school. He was too afraid of being turned down.描述,可知选C.
小题3:联系前一句He created his childhood self – a little-boy loser: Charlie.描述,可知选A.
小题4:根据短文最后一段He created the Peanuts comic strip and the world-famous cartoon characters Charlie Brown and Snoopy.描述,可知选A.
点评:本文中长句较多,一时很难读懂句子含义,注意多读几遍,不要强求非得理解一词一句的含义,能把握文章大意就行。然后带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。

据专家权威分析,试题“THIS is a story about a boy called Sparky. For Sparky, scho..”主要考查你对  人物传记类阅读,故事类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:

人物传记类阅读故事类阅读

考点名称:人物传记类阅读

  • 人物传记类阅读:
    本类型选材主要是名人轶事。
    人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
    阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。

考点名称:故事类阅读

  • 故事类阅读:
    文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
    命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
    阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。

  • 故事类阅读注意:
    初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
    阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

    特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
    而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

    凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

    在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.



http://www.00-edu.com/html/201911/1693611.html十二生肖
十二星座